Log in

I forgot my password

Latest topics

» Yamaha 125Z and 125ZR v1
Fri Oct 10, 2014 5:13 am by kurosaki

» aktif lagi dok mmc ni,
Tue Oct 09, 2012 3:30 am by kalatong91

» CDI - Capacitor Discharge Ignition [TOYOL KECIK]
Tue Oct 09, 2012 3:27 am by kalatong91

» adoi... den terkono...
Mon Sep 17, 2012 4:54 am by kalatong91

» YAMAHA LC 2011 V2 ( SS-4 Speed & ES-5 Speed )
Mon Jun 04, 2012 8:24 pm by reza

» ucapan takziah kepada keluarga wadi dan farah diatas pemergian anak mereka
Tue May 22, 2012 4:59 am by Majestie

» New Event KonvOI SunGaI...!!!!
Tue May 15, 2012 2:27 pm by blackyBEAR

» konvoi picnic at chamang bentong pahan 1 may 2012
Mon May 14, 2012 3:33 am by arelifea

» Konvoi Cub Prix 26 & 27 Mei
Fri May 11, 2012 1:58 am by arelifea

» ~SANTAI RIDE CUTI HARI PEKERJA TO CHAMANG WATERFALL~
Wed May 09, 2012 9:33 am by arelifea

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Who is online?

In total there are 12 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 12 Guests

None


[ View the whole list ]


Most users ever online was 50 on Thu Jun 07, 2012 10:14 am

Statistics

Our users have posted a total of 4207 messages in 413 subjects

We have 270 registered users

The newest registered user is utad2


    FORUM MINYAK HITAM DAN HARGANYA SEKALI

    Share

    mior_2307
    Sr. Member
    Sr. Member

    Posts : 96
    Join date : 31/03/2011
    Location : taman melati

    FORUM MINYAK HITAM DAN HARGANYA SEKALI

    Post  mior_2307 on Thu Apr 14, 2011 7:25 am

    Sepatutnya, motor kita, Kita lebih paham apa yg sesuai. Bila kita jaga motorsikal, motorsikal pun akan jaga kita kat jalan raya, tak lah meragam. Enjin oil ni kalau boleh pakailah apa yg dicadangkan oleh pengeluar, kerana ianya telah diuji secara klinikal di dalam makmal dan di litar/ride terbuka.

    Banyak motorsikal yg kantoi bab enjin ni disebabkan minyak enjin yg salah pilih/tiruan ianya tidak dapat memberikan perlindungan pada "moving part/surface pada engin dengan betul.(selagi menggunakan alat ganti tulen)

    sedap, ringat, lancar(smooth). Itu semua kata-kata kita bila cuba sesuatu yg baru. Yg lebih penting FAKTA teknikal, sebelum anda memilih minyak enjin yg bersesuain.

    Bila tersalah pilih gred, pelindung boleh berubah sebagai perosak sebab dia duduk dalam enjin tak buat kerja yg sepatutnya malahan merosakan. " pagar makan padi" kalau boleh dapatkan minyak enjin tulen dan yang terbukti jenamanya. Saya bagi contoh, satu ketika dulu RND minyak hitam untuk jenama X hanya dijalankan untuk motorsikal keluaran negara jepun sahaja. Bila sampai kat market customer bubuh untuk motorsikal enjin dari taiwan/china. Memamng tak menjadi ler...

    Kebanyaknya kompeni kecik2 kat malaysia yang keluarkan minyak hitam, hanya menjalankan rebranding jer. Beli dari kompeni besar secara pukal sampai malaysia tukar stiker, tampal dia punya jenama. Ini kerana kos RND untuk fuel/EO ni memang mahal. Sehinggakan pelbagai jenama Minyak enjin Motorsikal terkemuka dunia mejalinkan kerja sama erat dengan pengeluar untuk mengurangkan kos RND, untuk kepentingan bersama.

    Minyak enjin telah melalui proses pengasingan sebelum sampai kat kita.( tambah bahan kimia/atau pengasingan untuk memperolehi sifat semual jadi (base oil). Bila duduk dalam enjin motor ianya akan berubah sifat disebabkan geseran, sebab bukan duduk diam ianya bekerja.

    -bagus thread ni banyak info penting tentang minyak enjin secara terperenci-
    -Kalau boleh pahami dulu beberapa perkara penting yang berkait rapat dengan "Perlindungan minyak pelincir"

    1.viscosity
    2.friction(geseran)
    3.engine components( Kompenen enjin)
    __________________________________________________________________

    perbezaan yg rase mmg x terlalu banyak..
    mcm medan ckp kalau kita takat tukar minyak yg same gred mmg susah nak rase perbezaannye melainkan kita ubah gred minyak tu @ beralih pd yg lebih baik..

    biasanya perbezaan 4t ni akan terasa bile kita buat penukaran gear, ride long distance (enjin panas), time enjin sejuk (start pagi), kelancaran bila ride dlm speed maintain samada laju @ slow (smoothing) dan pd pick up/top machine korang..ni bedasarkan pengalaman aku, mungkin pengalaman masing2 berbeza..

    pasal minyak yg keluar celah2 enjin tu mungkin ade beberapa sebab..samada minyak tu cair @ x mengikut spec enjin tu..atau mungkin gasket x sempurna..
    contoh mcm 135lc..spec 4t spatutnya API SF, SG dan keatas..dan kelikatan plak 20w-40@20w50 (mineral base..spec tu untuk enjin standard..gred akhir tu bg aku sgt penting..misal kata gune gred 30 mungkin minyak tu x dpt support tahap geseran dlm enjin tu sepenuhnya atau kalau guna gred 60 mungkin enjin akan rasa berat sbb gred 60 tu terlalu likat untk enjin standard..

    kebiasaan gred2 yg jarang jumpa ni bukan utk kegunaan harian, ia dicipta utk enjin yg dah diubahusai sperti kegunaan litar 10w30,5w40, kegunaan endurance 10w60,0w50, kegunaan drag 0w20,5w30 (ikut pengeluar 4T) mungkin minyak2 ni kalau kita guna pd enjin standard boleh mendtgkan masalah pd enjin tuk jangka masa panjang...
    __________________________________________________________________

    salam... sbenarnya, utk minyak yang no akhir 50 hingga 60 tu biasanya sintetik, sebab mineral base x dapat capai tahap tu. so dikeluarkan minyak sintetik. minyak sintetik sbenarnya adalah buatan manusia. bkan asas petroleum. so kita boleh buat dia lagi cair dari minyak mineral. so yang no akhir 60 tu sbenarnya cair. x berat pun utk enjin. sbg buktinya, aku pakai skarang 10W-60. enjin bising sket sbab minyak cair tapi performance best. letak minyak lebih pun enjin x semput2. 60 ni aku rasa sama cair ngan mineral base gred 40 kot. aku rasa la..

    utk problem minyak leaking kat enjin, try check gasket & skru yang berkenaan. sebab x penah sbelum ni ada kes minyak cair smpai bleh leak dari blok, crankcase dll.. . pengeluar cadangkan certain brand @ gred sebab tu minyak yang diorang test utk enjin tu & company minyak tu sain agreement ngan company diorang. hehehhe... ada profit oriented laa..huhu..

    minyak mineral base memang bagus, tapi sintetik lagi bagus melawan geseran. sebab tu mahal. try pakai minyak sintetik keta kat moto tgok apa jadi. mau slip klac moto. tapi klau pkai semi sintetik keta kat moto, x slip plak. so ni membuktikan kelancarannya...

    gred atau no yang pertama tu adalah utk winter. kita tada musim sejuk. takde hal nyer pkai 30W sekalipun. negara salji sejuk. kalau diorang pkai 30W, pagi2 kena pecahkan minyak itam pkai pemecah ais dulu baru bleh gerak.. sebab minyak beku. tu yang diorang kuarkan 0W tu.
    yang penting no blakang tu. sebab tu menunjukkan sampai panas mana minyak tu dapat tahan utk operasi optimum..

    salah silap harap ampun ye.. kita sama2 kongsi pengalaman & pendapat
    __________________________________________________________________

    sintetik digred kan pd awal no gred contoh sae 10w-40, 5w-40, dan gred mineral base kebiasaanya ialah 20w-50 dan 20w-40..

    no akhir (10w-50) adalah kelikatan & ketahanan suhu minyak itu..semakin besar nombor tu semakin likat & tahan suhu minyak tu..sebagai contoh enjin2 lama di cadangkan menggunakan minyak2 yg bergred besar kerana kelikatannya mampu menutup rongga2 yg haus & longgar dlm enjin..lg satu enjin yg makan minyak itam digalakkan menggunakan minyak bergred besar..
    __________________________________________________________________

    0w-40..
    penggunaan gred rendah kebiasaannye untuk meringankan awal putaran enjin..drp 0w semasa sejuk dan akan berubah menjadi 40 bila enjin panas (mengikut suhu)..walau mcm mane rendah pon gred dpn minyak tu, minyak tu ttp akan jd likat (40) bila sampai satu tahap..kesimpulannya, gred rendah ni dpt rase performance dia bila enjin baru running, sng cite enjin rasa ringan bila enjin baru start..perbezaan mungkin dpt rase bila kita membezakan 2 jenis gred antara 0w-40 dgn 20w-40..
    __________________________________________________________________

    minyak bukan sintetik akan bertukat chemical compound dia klau x lambat tukar. jadi berasid. x baik utk enjin. fully syn bersifat lebih stabil utk lebih lama. moto yang takde oil filter dinasihatkan kerap tukar minyak. moto yang ada oil filter boleh tuka lambat sket. kalau boleh jangan pakai oil filter x ori. sebab maybe akan ganggu kelancaran minyak. kang enjin x cukup minyak sindri mau ingat woo.

    ni sebagai panduan penggunaan gred minyak kat negara kita. so klau boleh pakai yang gred tinggi sket. jangan pkai yang 0W nyer. tak penah dibuat orang (kat area khatulistiwa) hehe...

    Oil type Typically used in....
    5W-30 Cooler climates, like Sweden or Canada
    10W-40 Temperate climates, like England
    15W-50 Hot climates, like Italy, Spain, Egypt
    __________________________________________________________________

    PAO(poly - alpha - olefin) sbenar nye..hehe...
    PAO tu da mmg sintetik da..dan berkualiti dari mineral oil..source nye dr petroleum di dasar bumi yg diubah struktur kimia nye.
    tp ester ni pun punye ciri2 yg ada pd PAO dan lebih berkualiti dr PAO.. ester ni punye tarikan(electro chemical bond) yg kuat pd metal..so minyak yg ada ester ni akan kekal pd silider enjin walaupun enjin sejuk..dan source ester ni dr tumbuhann(minyak kelapa),mineral dan acid lemak haiwan..mcm ada bro yg ckp minyak kelapa sawit tu da sintetik da..btul la tu..tp perlu diubah struktur kimia nye supaya sesuai pd enjin kenderaan(motor). utk hasil kan ester ni mahal.. sbb tu minyak yg ada ester ni pun mahal gak.melambang kan kualiti nye.
    jd rumusan nye dr segi kualiti ester lebih bgus dr PAO..harga ester pun lebih bgus(mahal) dr PAO..hehe...
    __________________________________________________________________

    seandainya kita terminum Minyak PAO dan Ester beracun ke?? sebab dia dari sumber semula jadi.

    PAO tu synthetic oil..da sememang nye beracun..kalo xmati ilang ingatan kot..huhu..same jugak ester.walaupun sumber nye dr tumbuhan..tp ia telah ditambah dan diubah struktur kimia nye..menjd rantai polimer yg pajang.. rantai polimer ni mmg beracun pd manusia..sesetengah nye adalah carcinogen(penyebab cancer) pd manusia..
    morale of the story jgn minum minyak itam ni..byk lg minuman kat dunia ni boleh minum...hehe
    minyak kereta x boleh pakai kat moto walaupun bkn sintetik sbb tiada gred jaso MA..jaso MA adalah badan yg mengkelaskan sesuatu minyak untuk digunakan pd sistem klac supaya x slip..sng cite untuk meningkatkan kecekapan klac..
    __________________________________________________________________

    info..
    contoh - 10w-50

    w = wet @ winter..
    10 = kelikatan semasa sejuk
    50 = kelikatan sewaktu panas
    gred kat atas tu dikenali sebagai multigred
    multigrade = boleh berubah sifat dari cair ke pekat mengikut suhu..
    mineral = bahan drp asas petroleum
    sintetik = minyak buatan drp bahan kimia
    semi sintetik = base drp mineral dan dicampurkan dgn bahan kimia (buatan)

    cuba bandingkan minyak 5w-40 dgn 15w-50 mana lebih likat??
    sudah tentu 15w-50..dan gred ni akan menjadi likat ssehingga tahap 50 apabila mencapai suhu panas..\
    _________________________________________________________________

    MINYAK ESTER: PRESTASI UNGGUL DALAM KEADAAN LAMPAU

    Dalam keadaan normal, minyak akan membentuk satu lapisan berterusan di antara dua permukaan. Lapisan minyak ini memberikan pelinciran hidrodinamik apabila ia menghindari persentuhan langsung antara dua permukaan logam, dengan itu ia dapat mengurangkan geseran.

    Keupayaan mengekalkan lapisan minyak yang berterusan di antara dua permukaan logam merupakan ciri yang penting bagi minyak enjin dalam pembekalan daya pelinciran secara bendalir. Geseran dan hausan terjadi apabila lapisan pelinciran ini terputus di dalam keadaan muatan tinggi. Dalam keadaan ini, ester terbukti cemerlang apabila membekalkan pelinciran sempadan. Ester mempunyai kecenderungan untuk mengurangkan geseran pada keadaan yang biasanya gagal diatasi oleh minyak bes yang lain

    Molekul-molekul ester terdiri daripada Oksigen (O) yang mengandungi kekutuban positif dan Hidrogen (H) yang mempunyai kekutuban negatif. Kedua-dua molekul ini menjerap secara elektrik ke atas permukaan logam dan membentuk satu lapisan yang dikenali sebagai lapisan molekul ad. Lapisan molekul ad inilah yang menjadikan ester beristimewa berbanding dengan minyak lain (di mana lapisan minyak terbentuk melalui kelikatan).

    Perbezaan prestasi pelinciran ini amat ketara apabila anda menghidupkan enjin. Dengan bahan minyak yang bergantung pada kelikatan untuk memperolehi kekuatan filem, tekanan dan minyak akan berkurang apabila enjin berhenti. Apabila enjin dihidupkan semula, lapisan antara dua logam hilang sama sekali dan ini mengakibatkan penghidupan enjin yang kering. Manakala, filem molekul ad tidak bergantung pada kelikatan untuk daya pelinciran bendalir. Oleh itu, ia berupaya memberikan pelinciran berterusan di antara dua logam walaupun enjin telah berhenti.

    Apabila memandu di bandaraya di mana penghidupan dan perhentian kerap berlaku, enjin-enjin biasa akan mengalami lebih banyak tekanan berbanding dengan enjin perlumbaan. Oleh itu, amatlah penting untuk memilih minyak enjin yang sesuai supaya enjin kereta mendapat perlindungan.
    _________________________________________________________________

    5 taun? aku rase nih subjektif kot. Bnyk percangahan expert. Ade yg kate 10 tahun keatas tak bole gune apa2 synthetic .
    Nngok keadaan engine tuh lah. Kalu dah macam hancus sangt, dah tak bole pakai synthetic.
    Ini sebb mayb dlm engine bnyk lubang2 yg sudah ditutup oleh carbon. BIle pakai full synthetic,
    carbon tuh akan "tercuci" so mayb akan berlaku lost compression. Pada aku, kalu engine dah tua, baik terus overhaul,
    then pakai full syn balik

    Muto baru kuar kedai tak sesuai terus pakai synthetic. Sedikit geseran diperlukan ketika dalam proses pantang.
    Antara sebb pantang nih kerna nak kasi permukaan blok tuh "digosok" kasi rata + sekata. Dier macam serupa nak licinkan permukaan kayu ler.
    Kalu licin sangt, tak dapat la nak gosok kasi rata. Habis pantang waktu sesuai nak bubuh terus full synthetic


    and pasal tukar2 EO tuh sama macam tukar2 petrol la. Takde lagi kes org tuka brand minyak hitam bole rosak engine.
    TAPI, additive dlm EO sume berbeza. Additive tuh tak dapat bertindak optimum la kalu korang duk tukar2 eo,
    dier bercampur ngan bahan yg tak sepatutnya jadi formulasi yg sepatutnya dah jadi lain so dier lari ler sikit.
    Serupa ler minyak petrol, setiap brand ada additive diorang sendiri. Kalu duk campur petrol, special formula dlm additive diorang tuh dah lari la so tak dapat
    full utilized additive ittew.Tapi ini secara teori and logicnya ler.

    Tapi in the end tiada bukti leh menunjukkan tuka EO / petrol bole rosak engine. Tapi rasenye better stick to one brand ler.
    Maka pilihan anda tertakluk kepada kepercayaan anda.....


    Daripada rockstaraider_rr

    Aku sambung mengenai perbezaan kabaikan dan keburukan minyak mineral dan synthetic..


    PENGELUAR MINYAK TERBESAR DI DUNIA CUMA ADA 4 SAHAJA.IAITU....:-


    1 - EXXON - SUPLY ESSO & MOBIL

    2 - DUPON - SUPLY PETRONAS

    3 - LUBZOIL - SUPLY CALTEX & SHELL

    4 - GOLBERG - SUPLY DMX,TURBO OIL,JET TURBO EX


    PENGELUAR MINYAK SEPERTI EXXON,DUPON, LUBZOIL MENGHASIL KAN MINYAK MEREKA DARIPADA MINYAK MINERAL DAN FOMULASI 4 BAHAN KIMIA..

    ANTARA 4 BAHAN KIMIA YG DIHASILKAN IAITU :-

    1 - CEFLON

    2 - TEFLON

    3 - CHLORINE

    4 - PARAFIL


    DENGAN KEEMPAT-EMPAT BAHAN KIMIA INI SENDIRI MAKA TERHASILLAH MINYAK TIRUAN IAITU FULLY SYNTHETIC..

    JIKA KEEMPAT2 BAHAN KIMIA INI BERCAMPUR DGN MINYAK MENTAH(MINERAL) MAKA TERHASILLAH MINYAK SEMI SYNTHETIC..

    DENGAN ADANYA 4 BAHAN KIMIA INI MAKA ENJIN ANDA AKAN DIPENUHI DGN SLUDGE/CARBON TAHI MINYAK DAN YG SEDARA-MARA DGNNYA..

    SEBAB ITU KEBANYAKKAN ENJIN SEKARANG MEMILIKI OIL FILTER/PENAPIS MINYAK..


    SOALAN

    KENAPA EXXON , DUPON , LUBZOIL LEBIH BANYAK MENGHASILKAN MINYAK FULLY SYNTHETIC DPD MINYAK MINERAL???


    JAWAPAN

    KETIGA-TIGA PENGELUAR MINYAK YG DINYATAKAN TD TELAH CUBA SEDAYA UPAYA MEMPROSES MINYAK MINERAL UNTUK MAMPU MENCAPAI KADAR PENUKARAN MINYAK SEHINNGA 5000 KILOMETER PENGGUNAAN PADA KENDERAAN TETAPI GAGAL!!!

    MEREKA AKHIRNYA MENGAMBIL LANGKAH MENCIPTA MINYAK TIRUAN DPD 4 BAHAN KIMIA ITU YG MAMPU MENCAPAI KEGUNAAN MELEBIHI 5000 KM PADA KENDERAAN..


    SOALAN

    MENAGPA MINYAK FULLY SYNTHETIC MAHAL??DAN SEMI SYNTHETIC SEDERHANA MAHAL DAN MINERAL MURAH???


    JAWAPAN

    KERANA MINYAK FULLY SYNTHETETIC MELALUI PROSES BUATAN DARI BAHAN KIMIA DAN MINYAK MINERAL HANYA MELALUI PROSES DESTILASI/PENYULINGAN..KENAPA MINYAK SEMI SEDERHANA MAHAL KERANA.....LU PK LAH SENDIRI....HEH HEH HEH

    PADA WAKTU PAGI KITA PARKING MOTORSIKAL KITA SEHINGGA MENJELANG WAKTU MALAM.MAKA SEMUA MINYAK HITAM KITA AKAN MENDAP KE BAWAH.DARIPADA KAJIAN YANG TELAH DIBUAT MINYAK HITAM KITA MENGAMBIL MASA10 - 15 SAAT SEHINGGA IA MENYELAPUTI ENJIN KITA.JIKA KITA PAKAI MINYAK FULLY SYNTHETIC MAKA PADA 10 - 15 SAAT
    YG PERTAMA ENJIN KITA BERPUSING TANPA MINYAK HITAM



    Fully Synthetic with Ester/Double Ester
    Silkolene pro 4 - RM45
    Silkolene pro 4 plus - RM65
    Motul 300V - RM90-100
    Motul 5100 - RM44

    Fully Synthetic
    Motul H-Tech - RM40-RM45
    Total Grand Prix - RM35-RM40
    Castrol P1 racing - RM30-RM35
    Shell Ultra - RM40-RM45
    Agip Racing - RM35-RM40
    Selenia Linx - RM30-RM35

    Semi Synthetic with Ester
    Motul 3100 Gold - RM30

    Semi Synthetic
    Total Racing - RM25-RM30
    Castro P1 - RM18-RM22
    Shell VSX - RM20-RM25
    Agip Tec - RM30-RM35

    Mineral
    Motul 3000 RM28
    Motul 1000 RM19
    Castrol Activ RM16
    Castrol Race RM10
    __________________________________________________________________

    Berhati-hati dgn EO ciplak & recycle ye !
    [b]

    wan7104
    Support Team
    Support Team

    Posts : 159
    Join date : 17/02/2011
    Age : 24
    Location : Perak/Melaka

    Re: FORUM MINYAK HITAM DAN HARGANYA SEKALI

    Post  wan7104 on Fri Apr 15, 2011 3:00 am

    sgt2 berguna! pasni klu bole classify mnyk itam terbaik utk moto di pasaran spya jd lebih spesific..lame jugak membacenye..tp ilmu punye pasal mmg xde hal lah..haha

    mior_2307
    Sr. Member
    Sr. Member

    Posts : 96
    Join date : 31/03/2011
    Location : taman melati

    Re: FORUM MINYAK HITAM DAN HARGANYA SEKALI

    Post  mior_2307 on Fri Apr 15, 2011 5:14 am

    wan7104 wrote:sgt2 berguna! pasni klu bole classify mnyk itam terbaik utk moto di pasaran spya jd lebih spesific..lame jugak membacenye..tp ilmu punye pasal mmg xde hal lah..haha
    tahu takp.hahahah

    spockret
    Support Team
    Support Team

    Posts : 107
    Join date : 19/02/2011
    Age : 62
    Location : tak tentu

    Re: FORUM MINYAK HITAM DAN HARGANYA SEKALI

    Post  spockret on Fri Apr 15, 2011 5:33 am

    HDEO takde ke kat sini hehehe

    BV13
    Sr. Member
    Sr. Member

    Posts : 48
    Join date : 28/01/2011
    Location : Los Angeles

    Re: FORUM MINYAK HITAM DAN HARGANYA SEKALI

    Post  BV13 on Fri Apr 15, 2011 5:45 am

    sangat informatif. bro tulis sendiri ke ni?

    mior_2307
    Sr. Member
    Sr. Member

    Posts : 96
    Join date : 31/03/2011
    Location : taman melati

    Re: FORUM MINYAK HITAM DAN HARGANYA SEKALI

    Post  mior_2307 on Sat Apr 16, 2011 5:06 am

    BV13 wrote:sangat informatif. bro tulis sendiri ke ni?
    bkn lah,sy ambik dr member,hehehehehe
    ilmu yang berguna bagus kita smapai kan,jgn ilmu lain sugh.hehehe
    Twisted Evil

    Majestie
    Support Team
    Support Team

    Posts : 451
    Join date : 15/01/2011
    Age : 29
    Location : Kuala Lumpur / KgB

    Re: FORUM MINYAK HITAM DAN HARGANYA SEKALI

    Post  Majestie on Sat Apr 16, 2011 11:33 am

    salam. terima kasih bro mior.. kerana memberi ilmu seba sedikit kepada kami..
    skarang baru la sy paham...!!!



    mior_2307
    Sr. Member
    Sr. Member

    Posts : 96
    Join date : 31/03/2011
    Location : taman melati

    Re: FORUM MINYAK HITAM DAN HARGANYA SEKALI

    Post  mior_2307 on Sat Apr 16, 2011 10:02 pm

    Majestie wrote:salam. terima kasih bro mior.. kerana memberi ilmu seba sedikit kepada kami..
    skarang baru la sy paham...!!!



    tidak ape,selagi sy ada ilmu sy akan smpaikan,
    yelah mmg panjg ceritanya,tapi klu kt tak baca kita takkan paham,org yang rajin je yang akan dapat ilmu,sebar2kan lah,hehehehe Very Happy Very Happy peace

    Sponsored content

    Re: FORUM MINYAK HITAM DAN HARGANYA SEKALI

    Post  Sponsored content Today at 12:12 pm


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 12:12 pm